top of page
  • Yazarın fotoğrafıKopernik Vize Danışmanlık

POLONYA'DA YAŞAM NASILDIR?

Polonya'yı Tanıyalım

Yüz ölçümü 312 bin km² olan Avrupa kıtasının ortasında bulunan, Baltık Denizine uzunca kıyısı bulunan Polonya, eğitim sistemiyle, gece hayatıyla, birasıyla ve votkasıyla, gelindiğinde asla neden geldim buradayım demeyeceğiniz birçok ülkeyle sınırı bulunduğundan kendinizi seyahat konusunda oldukça rahat hissedeceğiniz bir ülke. Demokrasiyle yönetilen bu ülke günden güne güçlenmekte ve Avrupa’nın parlayan yıldızı olarak tarif edilmekte. 2004 yılında Avrupa Birliğine üye olan Polonya, ayrıca “Schengen” ülkelerinden de birisi.

Nasıl Bir Ekonomiye Sahip?

Polonya’da yaşamak diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha ucuzdur.

Yok artık abartıyorsun diyenleriniz olsa da Polonya, Avrupa Ülkeleri arasında yaşam giderleri en uygun ülke diyebiliriz. Son yıllarda Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunlar Türk lirasının Polonya zloty’si karşısında değer kaybetmesine sebep olsa da Polonya buna rağmen hala ekonomik bir ülke olmaya devam ediyor. Polonya’nın Resmi para birimiyse Zloty’dir. Elinizde bulunan Euro ve dolarlarınızı Polonya’da neredeyse her döviz bürosu ya da bankada bozdurabilirsiniz. TL’lerinizi ise bazı döviz büroları ve bankalarda bozdurabilirsiniz.

Polonya'da Eğitim

Polonya Üniversiteleri öğrencilerine tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olan mavi diploma imkanı sunar. (Mavi Diplomaüniversite mezunlarının aldıkları eğitimin diğer ülke ve eğitim sistemlerinde tanıtılmasına yardımcı olmak için verilir. Mezunun aldığı akademik eğitimin derece, düzeyi, içeriği ve mesleki yetkinlikler hakkında detaylı bilgi vermektedir) 3 yıl lisans, 2 yıl yüksek lisansa dayanan bir üniversite sistemine sahip olan Polonya, uygulamalı eğitimde kendi projelerinizi uygulama imkanı sağlayarak iş dünyasına adapte olmanız konusunda da avantajlı bir ülkedir. Polonya’da üniversite okumak ekonomik boyutuyla da Avrupa’da eğitim almak için oldukça uygundur. Üniversitelerde değişik uluslardan, ırklardan, farklı kültürlerden kişilerin oluşturduğu sınıflarda eğitim almak edindiğiniz birikim doğrultusunda dünya vatandaşı olma yolunda kendinize yeni rotalar çizmenize olanak sağlar. Üniversitelerin yıllık ücretleri 3000 – 4500 Euro arasındadır. Eğitiminizi Lehçe olarak almayı tercih ederseniz yıllık üniversite harcınız önemli oranda düşecektir. Öğrencilerin konaklama için çeşitli seçenekleri bulunur. Dileyen öğrenciler yurtlarda ya da kiralık evlerde konaklayabilir. Genellikle bir öğrencinin aylık konaklama masrafı 150-200 Euro civarındadır. Ulaşım, beslenme, sosyal giderler vb. harcamalar için genellikle aylık 300- 400 Euro yeterli olmaktadır. Genel olarak bir öğrencinin aylık masraflarının 500-600 Euro civarında olduğu söylenebilir.

Öğrenciler için oturum izni;

Başvuru Formu: Öğrenciler için oturum izni başvurusunda tamamen “Lehçe” doldurmanız gereken yaklaşık 20 sayfalık başvuru formuna ihtiyacınız var. Bu formu bulunduğunuz belediyeden (Urzad Miasta) alabilir ve doldurabilirsiniz ayrıca 3 adet fotokopisini çıkarttırmanız gerekiyor. Bu belge “ıslak imzalı” şekilde olmalı.

Pasaport: Sahip olduğunuz pasaportun ilk sayfasının (fotoğrafınızın bulunduğu) 4 adet fotokopisi, pasaportunuzda vize varsa 4 adet fotokopisi ve pasaportunuzda işlem görmüş sayfaların birer fotokopisini almalısınız. (Pasaportunuzu sürekli görmek isteyeceklerinden sürekli yanınızda bulundurmanız sizin içinde iyi olacaktır.)

İkamet Beyanı: Önemli konulardan birisi de nerede konakladığınızı net bir şekilde beyan etmenizdir.

– İkametiniz yurt ise yurt müdürünüze oturum izni için başvuru yapacağınızı söyledikten sonra yurtta kaldığınızı gösterir bir belge dolduracaktır. Doldurduğu bu belgenin de 4 adet fotokopisini bulundurmanız gerekiyor. (Belgenin aslını yanınızda götürmeyi unutmayın)

– Kiraladığınız evde yaşıyorsanız işiniz biraz daha kolay, yaptığınız kira sözleşmesinin bir adet fotokopisini bulundurmanız yeterli (Belgenin aslını yanınızda götürmeyi unutmayın)

Öğrenci Belgesi: Eğitim almakta olduğunuz kurumdan alacağınız öğrenci belgesinin orijinalini yetkiliye teslim etmelisiniz.

Banka Hesap Dökümü: Polonya bankalarından birinden hesap açmış olmalısınız. Polonya’da bulunduğunuz bir yıl içerisindeki yaşam giderlerinizin karşılanması için gereken (6000 Euro civarı) tutarın hesabınızda göstermeniz gerekiyor. Bu miktarı ne kadar yüksek gösterirseniz sizin için o kadar faydalı olacaktır. Bankanızdan alacağınız hesap dökümünü belgelerinizin arasında bulundurmalısınız.

Sağlık Sigortası: Eğer Polonya’ya ilk defa geliyorsanız, Türkiye’de başvurmuş olduğunuz Polonya vizesi için 30.000 Euro’luk seyahat sağlık sigortasını Lehçe’ye tercüme ettirerek kullanabilirsiniz. Eğer daha önce yaptırdığınız bir sağlık sigortası yok ise yaptırmalı ve bir adet fotokopisini evraklarınız arasında bulundurmalısınız.

Fotoğraf: Bir fotoğrafçıya giderek biyometrik fotoğraf çekinmelisiniz. Fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş olması ve 4,5 cm X 3,5 cm ebatlarında olması, herhangi bir şekilde fotoğrafta düzeltme yapılmamış olması, yüzünüzün net bir şekilde göründüğü (%70-80) temiz bir fotoğraf olmalı.

Başvuru ücreti: İstenilen belgeleri hazırladıktan sonra belediyeye teslim edebilirsiniz. Teslim ettikten sonra postayla veya belediye içindeki veznelere 340 Zloty ödeme yapacaksınız. Tabi bu ücret bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir.

Oturum kartı ücreti: Başvurunuzun kabul edilip edilmediğine dair bir bildiri yazısı postayla tarafınıza gönderilecektir. Başvurunuz kabul edilmiş ise 25 Zloty daha ödeme yapmanız gerekiyor. Bu ücret oturum kartı için ve bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir. Ödemeyi yine posta yoluyla ya da belediye içerisindeki vezneden ödeyebilirisiniz.

Son işleminiz “Adres Beyanı”: Oturum izniniz kabul edildi ve süreçli tamamladınız son olarak adres beyanı!Bulunduğunuz şehirdeki Urząd Miejski isimli Belediye binasına gitmeniz gerekiyor. Bina içerisinde sıra numarası almalı ve sıranız geldiğinde yetkiliye “Oturum izni için adres beyanı” yapmak istediğinizi söylemeniz yeterli…

Ulaşım

Polonya’nın hemen hemen her şehrin kilit noktalarına ulaşabilmenizi sağlayan muazzam tramvay sistemleri var. Bunun yanı sıra otobüs ve metro ulaşımları da mevcuttur. Şehirler arası ulaşımda genellikle Polski Bus ulaşım sistemi veya PKP hızlı tren sistemi ile sağlanır. Tabii bu ulaşım sistemleri tüm Avrupa’ya ulaşımı da içermektedir. Yani Szczecin’den Polski Bus ile bir saatte Berlin’de olabilirsiniz.



Konaklama

Polonya’da 4 tip konaklama türünü tercih edebilirsiniz. Bunlar:

o Üniversite Yurtları

o Özel Yurtlar

o Paylaşımlı Öğrenci Evleri

o Ev Kiralama

Polonya’da üniversite yurtları farklı standartlara sahiptir. Belli başlı devlet üniversitelerinin çoğu kendi yurtlarına sahiptir. Özel üniversiteler ise ya yurt hizmeti vermemekte ya da başvuran öğrencileri anlaşmalı oldukları özel yurt ya da apart yurt konaklamalarına yönlendirmektedirler. Bu yurtların fiyatları şehirden şehre farklılık göstermekle beraber konforlarında da farklılıklar mevcuttur. Özellikle devlet üniversitelerinin yurtlarından pek fazla konfor beklememek yerinde olacaktır. Birkaç odayla beraber ortak kullanım alanlarını içeren banyo, mutfak vb. gibi alanlar olabilmektedir. Buralara başvuru yapmadan önce aracı kurumunuz ve ilgili departmanla görüşüp başvurularınızı yapmanızı tavsiye ediyoruz. Polonya’da üniversite yurtlarında aylık yurt ücretleri oda türüne ve yurda göre 80€ ila 150€ arasında değişmektedir. Üniversite yurtlarında ödemeler genellikle 1 kira bedeli depozito + 1 ya da 2 kira şeklinde varıştan önce ya da okulun isteğine göre varış sonrası yurda girerken yapılmaktadır. Özel Yurtlar: Bu yurtlar karmadır, çoğunluk olarak yabancı öğrencilerin kaldığı yurtlardır. Ücretleri elektrik, su, ısınma ve kira dahil 75 -250 Euro arasında olup apart tarzındadır.



Yurt Dışı Para Transferi

Yurtdışına para göndermenin birden fazla yolunu sıralayacak olursak başlıca para gönderme yöntemleri arasında SWIFT, Western Union, MoneyGram ve Wise (eski adıyla Transferwise) gibi seçenekler yer alıyor. Bu seçenekleri birbirinden ayıran en önemli özellikler ise gönderim işlemi için geçen süre ve işlem için alınan komisyon ücretleridir. Yurtdışı para transferi ücretleri ülkeden ülkeye ve gönderilecek olan para miktarına değişiklik gösterse de şu anda Türkiye’den yurtdışına para transferi yapmanın en ucuz yöntemi olarak Wise kabul ediliyor. Wise sistemini biraz tanıyalım;

o Düşük komisyonlara ek olarak alınacak komisyonu son derece şeffaf bir şekilde görebiliyor olmak. Bu sayede yurtdışına para gönderme masrafı minimuma iniyor.

  • Yurtdışı EFT yani SWIFT transferlerine göre genellikle işlemin çok daha hızlı tamamlanması. (İş günü için maksimum 24 saat)

  • Kur çevriminde para kaybetmemeniz. Çünkü kur çevriminde kullanılan değer de şeffaf bir şekilde açık olarak görülüyor ve bu değer o an Google’dan gördüğünüz değerin aynısı!

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page